Roboter kan i dag gi deg investeringsråd. Men hvor godt rustet er de egentlig til å ivareta deg og pengene dine?
Tør du å overlate pengene dine til en robot? Robotrådgivere er i praksis digitale verktøy bygget på programvare og kunstig intelligens, som gir råd ut i fra hauger av data. Jobben deres er å gi råd om hvordan du bør investere pengene dine og hjelpe deg med å få best mulig utvikling på dem. Det innebærer typisk å anbefale en portefølje og rebalansere underveis.
Men hvor gode er egentlig robotene til å gi deg investeringsråd? Og er det fortsatt rom for den tradisjonelle investeringsrådgiveren?
To grunner til at robotrådgivere ikke kan erstatte mennesker
Robotrådgivere brukes hovedsakelig til å anbefale investeringer. Du oppgir hvor lenge du ønsker å la pengene stå og hvor mye svingninger du kan leve med, og så anbefales en portefølje fond ut i fra det. Det høres jo bra ut? Dessverre er robotene dårlige til å gi deg skreddersydde råd og å hindre deg fra å gjøre noe dumt, som å selge på bunn.
1. Robotene er ikke gode på å gi deg skreddersøm
Dagens robotrådgivere ser deg bare som nok en bruker. De er kostnadseffektive løsninger, som leverer en strømlinjeformet og automatiske tjeneste. Men som du skjønner, er det begrenset hva du kan forvente av tilpassede råd.
Robotenes overfladiske råd er ikke nødvendigvis best for deg.
For du er mer enn en portefølje. Du er et menneske som lever og utvikler deg, og din situasjon, både økonomisk og privat, kan endre seg fra et år til det neste. Målene du har for livet og situasjonen din er dermed ikke hogget i stein, slik robotene tar som utgangspunkt.
Si du plutselig arver 1 millioner kroner.
Kjenn på følelsene som skyter gjennom kroppen. Hva ville du gjort med pengene?
Sjansen er stor for at du bruker pengene på noe gøy i dag, fremfor å tenke på dagene som kommer. Ikke noe galt i å ha det gøy. Men kanskje har du litt igjen før det føles trygt å ta det friåret med familien? Da er det greit med noen som kjenner deg, og som kan hjelpe deg med å gjøre gode valg.
2. Robotene er ikke laget for å få deg helskinnet gjennom et børsfall
Robotene forventer at du er rasjonell. De er derfor dårlige på å hindre deg fra å gjøre noe dumt, som å selge på bunn, når børsene faller. Er det noe mennesker ikke er, så er det rasjonelle. I stedet styres vi av følelser, som frykt og grådighet, og vandrer inn i den ene tankefellen etter den andre.
Hva er da sjansen for at du klarer å sitte med robotporteføljen når børsene faller?
Det blir i hvert fall ikke lett.
Si aksjemarkedet er ned 40 prosent. Arbeidsplassen din nedbemanner, og du beholder så vidt jobben. Rundt deg faller etablerte institusjoner og “solide” bedrifter går konkurs. Pengene du har i fond for deg og familien er omtrent halvert. Din bedre halvdel maser om at du er skjødesløs med pengene deres:
“Jeg vet ikke hvor lenge jeg kan leve slik. Vi er jo nesten ruinert!!!”
Hvordan skal en robot kunne hjelpe deg med å holde den opprinnelige investeringsplanen under slikt press?
Noen meldinger i en app eller på nett er i hvert fall ikke nok når det brenner.
Du trenger fortsatt mennesker som rådgivere
En god investeringsrådgiver gjør mye mer enn en robot. Hun tar seg tid til å bli kjent med deg for å forstå hvordan du fungerer. Gjennom samtaler kan hun hjelpe deg å navigere ut av kompliserte situasjoner, som hvordan tilpasse seg uventet arbeidsledighet og planlegge for generasjonsskifte.
Det handler om å forstå:
- Hvem er du?
- Hva bryr du deg om?
- Hvor er du i dag privat og økonomisk, og hvor ønsker du å være i fremtiden?
Da kan hun lage og iverksette en plan for pengene dine. En plan med mål om å oppnå hva du ønsker for deg og familien og tilpasse denne ved behov. Hun kjenner deg og er derfor bedre rustet enn robotene til å hjelpe deg med å gjøre gode valg. Joda, utviklingen innen kunstig intelligens er lovende, men det er likevel lenge til robotene kan overta, om overhodet.
Investeringsrådgiveren er dermed ikke død. Hun har bare fått ny teknologi for å gi deg en enda bedre kundeopplevelse.