Aksjefond er en super gave til barn og unge. Her forklarer vi hvorfor og hvordan du går frem for å gi aksjefond i julegave.
Aksjefond er den perfekte gaven til barn og unge. Ikke bare er det enkelt å gi, men det viser også at du tenker på fremtiden til dine nære. Samtidig vil ting også koste penger i fremtiden. En utdannelse skal betales, en bolig skal en dag kjøpes og et liv skal leves.
Barn synes kanskje at harde pakker er mer spennende.
Men enda en leke i plast produsert i Kina, fraktet fra andre siden av jordkloden, er ofte det siste de trenger. Joda, leker kan bringe glede der og da. Dessverre mister lekene i plast vanligvis glansen i løpet av noen uker, og noe nytt fanger oppmerksomheten til de minste.
Aksjefond er derimot så mye mer.
Gi aksjefond i julegave og du kan bidra til å realisere drømmer! Det hjelper også de unge med å legge grunnlaget for gode økonomiske vaner.
Hvor mye kan aksjefond i gave bli?
En julegave i aksjefond kan doble seg omtrent hvert tolvte år.
Si du ga datteren din aksjefond i gave, fra hun ble født og til hun fylte 20 år. Det vil si fond til dåp eller navnedag, konfirmasjon, bursdager og julegave. Dåps- og konfirmasjonsgaver var engangshendelser, mens jule- og bursdagsgave ble gitt årlig.
Først ga du 10 000 kroner til dåpen. Aksjefond er et bra valg når pengene skal stå lenge, og datteren din vil uansett ikke merke svingningene.
Noen måneder senere feiret dere den første julaften.
Du ga da 1 000 kroner i aksjefond i julegave. Året etter var det 1-års dag. Du ga igjen 1 000 kroner, og slik holdt du på frem til hun fylte 20 år. Unntaket var konfirmasjon, hvor du igjen dro på og ga 10 000 kroner, i tillegg til den årlige jule- og bursdagsgaven.
Vokste til rundt 130 000 kroner
Du ga rundt 65 000 kroner til sammen, og datteren din endte ved fylte 20 år med omtrent 130 000 kroner. Det er det dobbelte av hva dere ga.
Ikke verst for en såkalt “kjip” gave!
Samtidig var du smart og valgte å inflasjonsjustere gavebeløpene. Det er et eget valg i ODIN Online, som er ODINs løsning for fondshandel. Da økes gavebeløpet med for eksempel 2,5 prosent hvert år, så beløpet holder tritt med prisveksten.
Lot du pengene stå lenger ble beløpet enda større
Si du lærte datteren din verdien av å være langsiktig, og pengene ble stående i ytterligere ti år, frem til hun fylte 30 år. Da kunne beløpet vokst til rundt 230 000 kroner, som ville vært et godt bidrag til boligkjøp eller utdannelse.
Prøv denne sparekalkulatoren for å se hvordan ulike beløp kan vokse i fond.
Hva om du fikk med hele familien på å gi aksjefond?
La oss ta det enda lengre.
Si du konspirerte med resten av familien, og dere ga aksjefond i gave for alt dere ellers ville gitt. En familie består ofte av to foreldre, to bestemødre og to bestefedre. Hiv på tre-fire tanter og onkler, noen grandtanter og oldeforeldre. Da er det lett å se at det kan bli store beløp!
Til dåpen ble det til sammen 20 000 kroner i aksjefond.
I tillegg kom 5 000 kroner til bursdagen og 5 000 kroner i julegave årlig de neste 20 årene. Norske konfirmanter fikk i snitt 52 000 kroner i 2018 og det fikk datteren din også.
Gavene i aksjefond vokste til rundt 550 000 kroner
Til sammen ga dere rundt 300 000 kroner, og datteren din endte ved fylte 20 år opp med litt over 550 000 kroner.
Si du i tillegg overtalte ungdommen til å la fondsinvesteringen stå i ytterligere ti år, til hun fylte 30 år. Da kunne beløpet vokst til rundt 1 million kroner.
Jeg vet ikke med deg, men vi synes i alle fall at det er en fin start på livet!
Hva om noen sier aksjefond er en kjip julegave?
Fond er kanskje ikke den mest spennende julegaven der og da. Det får jeg selv høre hvert eneste år, når jeg gir nevøen min noen kroner i ODIN Aksje! Men ettersom pengene vokser og rentes rente-effekten jobber, er det lett å se at det er en bra julegave.
Likevel kan du få en sur kommentar på veien.
Nedenfor har du derfor tre replikker som jeg selv bruker overfor de som ikke vet bedre.
Kvasse replikker til bruk over julemiddagen
Det fungerer slik.
Si du skulle få en nedlatende kommentar om at du gir aksjefond i julegave. Da kan du ta en av replikkene under og svare skarpt tilbake:
- Julegaven min i aksjefond bidrar til å legge fundamentet for gode økonomiske vaner. Så slipper vi å se [fornavn på den lille] på Luksusfellen om noen år.
- Mens prisveksten gjør at alt blir mindre verdt vil aksjefond øke i verdi ettersom årene går. Det vil settes pris på dagen en utdannelse skal betales eller en bolig kjøpes.
- Når jeg gir aksjefond, fremfor ting som [fornavn på den lille] strengt tatt ikke trenger, sparer jeg miljøet for emballasje, utslipp fra produksjon og transport.
For å oppsummere: Aksjefond er en super julegave, særlig til unge som kan la pengene stå en stund. Vær derfor ikke redd for å gi det i gave. Og skulle du få en sur kommentar, så tar du bare en av replikkene over, og svarer skarpt tilbake.
Hei Arild,
Hvordan man best gjør dette blir som vanlig en individuell vurdering.
Grunnen til at det ikke er informasjon om det i innlegget er at det kommer senere i kjøpsreisen om man velger å gi fond i julegave via ODIN Online.
Samtidig er jeg enig med deg.
For øvrig har jeg enda ikke funnet eksempler på at statsforvalteren har flyttet penger fra aksjefond til bankkonto for mindreårige. Heldigvis kan problemstillingen unngås ved å presisere i et «gavebrev» at beløpet skal unntas statsforvalteren.
Det er et eget valg i «gi fond i gave» funksjonen i ODIN Online.
Ganske kult egentlig.
Muligheten for å miste stipend over en viss formue er reell. F. eks er grensen for formue før man begynner å miste stipend 457 075 kroner i 2022, i følge Lånekassen. Dermed skal det en del kroner i fond til før man bryter den.
Men det er selvsagt viktig å vite for de det gjelder.
Samtidig er det ikke uproblematisk å gi gaven i foreldrenes eller eget navn. Men det blir så mange «hvis» og «om» at det må bli et eget innlegg.
Ta gjerne kontakt med kundeservice hos oss for et mer utfyllende svar.
Hilsen Stian
Jeg er langt på vei enig! Men:
1. kommer verdien opp til en hvis grense er det Statforvalteren som styrer hva det skal brukes til inntil fylte 18 år.
2. Blir beløpet stort vil hun miste en del rettigheter hos Lånekassen.
Derfor er det kanskje bedre å spare i en av foreldrenes navn, eller i mitt eget. Da slårformueskatten inn..
Hva sier dere?