Hvor høy andel aksjer er det greit å ha i porteføljen?

Hvor høy andel aksjer er det greit å ha i porteføljen?

Her forklarer vi hvordan du finner rett andel aksjefond for deg og din portefølje.

Hvor stor andel bør aksjefond utgjøre av porteføljen din? Det kan hende at den ideelle andelen for deg er mindre enn det du har, nå som børsen har steget lenge. Uansett hva du måtte ha i dag, bør målet alltid være en fordeling av aksjefond og tryggere investeringer, som rentefond, som du kan sove godt med også når det stormer på børsene.

Hvilken andel aksjefond som passer deg avhenger av:

  • Hvilket krav du har til avkastning på pengene dine
  • Hvor mye du tåler å se pengene dine svinge uten at nattesøvnen ryker
  • Hvor lenge det er til du skal begynne å bruke av pengene

Les også: 7 tankefeller som dreper avkastningen din

Andelen aksjefond avgjør avkastningen

Hvilken fordeling av aksjefond og rentefond du velger avgjør både avkastningen og størrelsen på svingningene du kan forvente. Å velge rett andel aksjefond i porteføljen er derfor noe av det viktigste du gjør.

Si du skal investere 1 million kroner for å kunne kjøpe hytte. Pengene skal stå i ti år, og du trenger at de vokser til rundt 2 millioner kroner. Da trenger du rundt 7 prosent gjennomsnittlig årlig avkastning for å komme i mål. Det kan du oppnå i aksjefond. Noe mindre, som i kombinasjonsfond eller rentefond, og du kan ende med for lite penger.

Aksjeandelen avgjør også størrelsen på svingningene

En høy andel aksjefond er viktig for at pengene dine skal vokse tilstrekkelig. Samtidig betyr det større svingninger, altså høyere risiko. Nøkkelen til suksess er derfor å balansere kravet du har til avkastning med hvor mye du tåler å se pengene dine svinge. Hvis ikke risikerer du å selge i panikk under børsfall, og i verste fall, ende opp med for lite penger.

Diagram: Her ser du hvordan 1 million kroner investert i fem porteføljer med ulike fordelinger mellom aksje- og rentefond kan utvikle seg over ti år.*

Her ser du hvordan 1 million kroner investert i fem porteføljer med ulike fordelinger mellom aksje- og rentefond kan utvikle seg over ti år

*Forventet årlig gjennomsnittlig avkastning per desember 2018 for de ulike porteføljene er 7 prosent for 100 prosent aksjefond, 6,2 prosent for 75 prosent og 25 prosent renter, 5,4 prosent for 50 prosent aksjer og 50 prosent renter, 4,3 prosent for 25 prosent aksjer og 75 prosent renter, og 2,8 prosent for 100 rentefond.

Nattesøvnen er syretesten

Du skal sove godt om natten. Hvis du sover dårlig fordi du bekymrer deg for investeringene dine, har du gjerne valgt for høy andel aksjefond. Sjansen er da stor for at du selger deg ut ved neste børsfall, for så å sitte igjen på sidelinjen når markedet henter seg inn. I så fall vil det koste deg dyrt. Du bør derfor velge en fordeling av aksje- og rentefond du er komfortabel med, også når pressen skriver om børsfall med blodrøde bokstaver.

Hvor store svingninger tåler du?

Ta en kikk på de fem porteføljene nedenfor. Der ser du største 1-årige gevinst og tap, som du kunne oppleve de siste ti årene, hvis du hadde 1 million kroner investert.

Diagram: Fem vanlige fordelinger av globale aksjer (MSCI World) og renter (STX4) og største 1-årige tap og gevinst om du hadde 1 million kroner investert.

Fem vanlige fordelinger av globale aksjer (MSCI World) og renter (STX4) og største 1-årige tap og gevinst om du hadde 1 million kroner investert.

Gitt muligheten for tap og gevinst, hvilken portefølje ville du valgt?

A. Tap på 287 000 kroner, gevinst på 430 000 kroner
B. Tap på 203 000 kroner, gevinst på 320 000 kroner
C. Tap på 112 000 kroner, gevinst på 220 000 kroner
D. Tap på 32 000 kroner, gevinst på 130 000 kroner
E. Tap på 1000 kroner, gevinst på 120 000 kroner

Hvis du svetter bare på tanken av å se porteføljen halvere seg midlertidig bør du ikke velge kun aksjefond. Det er ikke noe galt med det. For de aller fleste vil en eller annen kombinasjon av både aksje- og rentefond være best. Bare tenk, Oljefondet, som sparer til fremtidige generasjoner, har inntil 30 prosent av pengene i tryggere renteinvesteringer og inntil 70 prosent i aksjer, pluss en liten dæsj i eiendom.

Det er ikke for moro skyld.

Høy andel aksjefond krever at du har lang tidshorisont

En høy andel aksjer passer for de som tåler å sitte gjennom urolige markeder, og som har lang tidshorisont. For skal du ha en høy andel aksjefond i porteføljen din bør det være en stund til du skal bruke av pengene. Det er viktig for å gi pengene dine tilstrekkelig tid til å vokse i tilfelle børsfall. Hvis du ikke sitter investert lenge nok blir sjansen for å gå i minus unødvendig høy.

Minst syv år hvis du har kun aksjefond

Med bare aksjefond i porteføljen bør det være minst syv år til pengene skal brukes. Da bør du ha god sjanse til å se fondsinvesteringen din svinge i pluss, uansett hvor ille det skulle bli på børsen fremover.

Hvis du inkluderer rentefond i porteføljen kan du ha kortere tidshorisont. Men du bør likevel ikke overdrive, avhengig av hvilken avkastning du ønsker å oppnå. For du trenger en del aksjefond om du skal se pengene dine vokse over tid. Kanskje er det derfor greit å leve med litt svingninger hvis du kan forvente høyere avkastning på pengene?

Prøv denne kalkulatoren for å se hvilken andel aksjefond som passer deg.

Ingen universell aksjeandel som passer alle

Hvilken andel aksjefond du bør ha i porteføljen din avhenger altså av hvilken avkastning du ønsker, hvor store svingninger du tåler og hvor lenge det er til pengene skal brukes. Det finnes ikke en enkelt fordeling som passer alle. I stedet handler det om skreddersøm. Det er viktig for å gi deg selv best mulig forutsetninger for å oppnå det du ønsker med pengene dine. Hvis du er usikker på hva som er rett for deg, bør du høre med rådgiveren din.

For å oppsummere: Hvor høy andel aksjefond du velger avgjør både avkastningen og størrelsen på svingningene du kan forvente. Kravet ditt til avkastning er viktig, men nattesøvnen er syretesten. Hvis ikke risikerer du å få panikk ved neste børsfall.

Les også: Slik setter du sammen din egen strategiske portefølje.

Vær blant de første til å motta våre nye artikler og få et forsprang på markedstrender og investeringsmuligheter! Abonner på våre nye artikler: