Derfor bør barna (eller barnebarna) dine få aksjefond i julegave

Derfor bør barna dine få aksjefond i julegave

Fond er kanskje den beste julegaven til de minste. Her forklarer vi hvorfor og hvor mye pengene kan vokse.

Aksjefond er den perfekte gaven til barn og unge. Ikke bare er det enkelt å gi, men det viser også at du tenker på fremtiden til dine nære og kjære. Samtidig vil ting også koste penger i fremtiden. En utdannelse skal betales, en bolig skal kjøpes og et liv skal leves.

Flere liker likevel harde pakker.

Men enda en leke i plast produsert i “Kina”, som er fraktet fra andre siden av jordkloden, er ofte det siste barna trenger. Joda, leker kan bringe glede der og da. Dessverre mister lekene vanligvis glansen i løpet av noen uker.

Aksjefond er derimot så mye mer.

Med aksjefond i julegave kan du bidra til å realisere drømmer! Det hjelper også de unge med å legge grunnlaget for gode økonomiske vaner. Alt som kan holde dem unna TV-programmet Luksusfellen må jo sies å være en super gave?

Trykk her for å gi ODIN-fond i julegave til noen du bryr deg om.

Hvor mye kan aksjefond i gave bli?

En gave i aksjefond kan doble seg omtrent hvert tolvte år.

Si du ga datteren din aksjefond i gave, fra hun ble født og til hun fylte 20 år. Det vil si fond til dåp eller navnedag, konfirmasjon, bursdager og i julegave. Dåps- og konfirmasjonsgaver var en-gangs hendelser, mens jule- og bursdagsgave ble gitt årlig.

Først ga du 10 000 kroner til dåpen (eller navnedagen). Aksjefond er et bra valg når pengene skal stå lenge, og datteren din vil uansett ikke merke svingningene.

Noen måneder senere feiret dere den første julaften.

Du ga da 1 000 kroner i aksjefond i julegave. Året etter var det 1-års dag. Du ga igjen 1 000 kroner, og slik holdt du på frem til hun fylte 20 år. Unntaket var konfirmasjon, hvor du igjen dro på og ga 10 000 kroner, i tillegg til den årlige jule- og bursdagsgaven.

Gavene i aksjefond vokste til rundt 130 000 kroner

Du ga rundt 65 000 kroner til sammen, og datteren din endte ved fylte 20 år med omtrent 130 000 kroner. Det er det dobbelte av hva dere ga, og ikke verst for en såkalt “kjip” gave!

Samtidig var du smart og valgte å inflasjonsjustere gavebeløpene. Det er et eget valg i ODIN Online, som er ODINs løsning for fondshandel. Da økes gavebeløpet med for eksempel 2,5 prosent hvert år, så beløpet holder tritt med prisstigningen i samfunnet ellers.

Lot du pengene stå lenger ble beløpet enda større

Si du lærte datteren din verdien av å være langsiktig, og pengene ble stående i ytterligere ti år, frem til hun fylte 30 år. Da kunne beløpet vokst til rundt 230 000 kroner, som ville vært et godt bidrag til boligkjøp eller utdannelse.

Prøv sparekalkulatoren for å se hvordan ulike beløp kan vokse i fond.

Her ser du hvordan 10 000 kroner i dåpsgave med 2 000 kroner årlig fordelt på julegave og bursdag, pluss 10 000 kroner til konfirmasjon kan vokse i aksjefond i løpet av 14, 20 og 30 år.

Her ser du hvordan 10 000 kroner i dåpsgave med 2 000 kroner årlig fordelt på julegave og bursdag, pluss 10 000 kroner til konfirmasjon kan vokse i aksjefond i løpet av 14, 20 og 30 år.

Hva hvis du fikk med hele familien på å gi aksjefond i gave?

La oss ta det enda lengre.

Si du konspirerte med resten av familien, og dere ga aksjefond i gave for alt dere ellers ville gitt i form av penger. En familie består gjerne av to foreldre, to bestemødre og to bestefedre. Hiv så på tre-fire tanter og onkler, noen grandtanter og oldeforeldre. Da er det lett å se at det kan bli store pengebeløp som kan gis i aksjefond fremfor pakker.

Til dåpen ble det til sammen 20 000 kroner i aksjefond.

I tillegg kommer 5 000 kroner til bursdagen og 5 000 kroner i julegaver årlig i 20 år fremover. Norske konfirmanter fikk i snitt 52 000 kroner i 2018, så det gjelder datteren din også.

Gavene i aksjefond vokste til rundt 550 000 kroner!

Dere ga til sammen rundt 300 000 kroner, og datteren din endte ved fylte 20 år opp med litt over 550 000 kroner.

Si du i tillegg overtalte ungdommen til å la fondsinvesteringen stå i ytterligere ti år, til hun fylte 30 år. Da kunne beløpet vokst til rundt 1 million kroner.

Jeg vet ikke med deg, men det er en utrolig bra start på livet!

Her ser du hvordan en dåpsgave på 20 000 kroner med 10 000 kroner årlig fordelt på julegave og bursdag, pluss 52 000 kroner til konfirmasjonen kan vokse i aksjefond i løpet av 14, 20 og 30 år.

Her ser du hvordan en dåpsgave på 20 000 kroner med 10 000 kroner årlig fordelt på julegave og bursdag, pluss 52 000 kroner til konfirmasjonen kan vokse i aksjefond i løpet av 14, 20 og 30 år.

Hva hvis noen sier du er kjip som gir aksjefond i julegave?

Fond er kanskje ikke den mest spennende julegaven der og da. Det får jeg selv høre hvert eneste år, når jeg gir nevøen min noen kroner i ODIN Aksje! Men ettersom pengene vokser og rentes rente effekten jobber, skjønner du fort at det er den perfekte gaven.

Du kan likevel få en sur kommentar på veien.

Nedenfor har du derfor tre replikker som du kan bruke overfor de som ikke vet bedre.

Replikker til bruk over julemiddagen

Det fungerer slik.

Hvis du skulle få en nedlatende kommentar om fondsgaven, kan du ta en av disse replikkene og svare selvsikkert tilbake:

  • Gaven min i aksjefond kan være det som legger grunnen for gode økonomiske vaner. Så slipper vi å se [fornavn inn her] på Luksusfellen på TV3 om noen år
  • Mens ting blir mindre verdt vil aksjefond øke i verdi ettersom årene går. Det vil settes pris på den dagen en utdannelse skal betales eller en bolig kjøpes
  • Når jeg gir aksjefond fremfor ting som [fornavn inn her] strengt tatt ikke trenger, sparer jeg miljøet for plastemballasje og utslipp fra produksjon og transport

For å oppsummere: Aksjefond er den perfekte julegaven, særlig til unge som kan la pengene stå en stund. Vær derfor ikke redd for å gi det i gave. Og skulle du få en sur kommentar, så tar du bare en av replikkene over, og svarer selvsikkert tilbake.

Ønsker du å gi fond i julegave?

Trykk her for å gi ODIN-fond i julegave til noen du bryr deg om.

Vær blant de første til å motta våre nye artikler og få et forsprang på markedstrender og investeringsmuligheter! Abonner på våre nye artikler: