5 grunner til at du roter bort feriepengene

5 grunner til at du roter bort feriepengene

Feriepengene forsvinner raskt, men det er ikke din skyld. Det er bare slik du er skrudd sammen. Se penge-fellene du går i og hvordan gjøre bedre avgjørelser.

Det er ikke bare din skyld at feriepengene forsvinner raskere enn du rekker å booke årets sydentur.

Verken du eller jeg er laget for å håndtere penger

Vi mennesker har en lei tendens til å gjøre dårlige økonomiske beslutninger. Det skyldes noen mentale snarveier i hodene våre, som var fine å ha da vi bodde i huler. I dag derimot spenner de ben på oss når vi prøver å være fornuftige med feriepengene.

Hvorfor du sliter med å spare feriepengene

Hvorfor du sliter med å spare feriepenger

1. Du gjør som alle andre

Sjansen er stor for at du ser hva andre gjør når du avgjør hva feriepengene skal gå til. En slik saueflokk-mentalitet var nyttig før i tiden. Hvis naboen plutselig løp, så kunne det være lurt å gjøre det samme – å ta betenkningstid i det sabeltanntigeren nærmet seg var sjelden smart.

Det er dumt å gjøre som alle andre når det gjelder penger.

Hvis naboen bruker feriepengene på tur til Maldivene, så betyr ikke det at du bør gjøre det samme. Kanskje har han bedre økonomi eller er kandidat for luksusfellen. Hvis du er usikker på om du er forført av flokken, så spør deg selv: Hva du ville ha gjort med pengene hvis du ikke visste hva andre gjorde?

2. Du hører kun på de som mener det samme som deg

Du har en tendens til å foretrekke informasjon som støtter hva du allerede mener. Hvis du synes feriepengene skal brukes på sydentur, så er det lett å filtrere vekk alt som tyder på at det er dumt. Det er upraktisk hvis du har dårlig råd og burde starte pensjonssparing i stedet.

Det er vanskelig å gjøre gode vurderinger når du kun ser en side av saken.

For å unngå å gjøre dårlige valg kan du omgi deg med ulike mennesker – vær ikke redd for nye meninger. Noen kan utfordre hva du selv mener, og det er nettopp hva du trenger.

3. Du overdriver viktigheten av lett tilgjengelig informasjon

Du har en tendens til å vektlegge verdien av fersk informasjon høyt. Hvis noe lett kan huskes, så må det jo være viktig? I det minste viktigere enn annet du ikke husker like godt.

Ikke ta avgjørelser ut i fra ferske og gjerne spektakulære minner.

La oss si onkelen din nylig vant stort i Lotto. Da er det lett å overvurdere sjansen for at pengespill er hva som vil redde pensjonstilværelsen. Ta derfor ikke det første som popper opp i hodet ditt for god fisk når du står overfor viktige beslutninger.

4. Du tror økonomien din er bedre enn den er

Du har en tendens til å overvurdere hvor god råd du har. I tillegg undervurderer du hvor mye penger du klarer å spare, samtidig som du bommer på hvor mye du kommer til å bruke fremover.

Det er derfor lett å tro at sparing er noe du kan gjøre til høsten.

Da skal du jo uansett ta det med ro. Men innen den tid har du garantert andre ting du ønsker å bruke penger på. På denne måten vil du aldri komme i gang med å spare. Du bør derfor finne en balanse mellom å ha det gøy her i dag, og hva som er best for deg i morgen.

5. Du innser ikke dine egne begrensninger

Du ser andre sliter med å gjøre gode økonomiske avgjørelser – de følger saueflokken, lytter til andre med like meninger og overdriver viktigheten av fersk informasjon. Da er det lett å synes synd på dem og glemme at en selv kan lide av det samme.

Sjansen er dermed stor for at du går i fellene nevnt ovenfor.

Dette er ikke noe å være flau over. De fleste av oss sliter nemlig av med det samme. Kanskje litt upraktisk, men nå er du i hvert fall klar over det og kan ta grep.

Hva du bør gjøre med årets feriepenger

Hva du bør gjøre med feriepengene

Du er nå bedre rustet til å gjøre gode prioriteringer med feriepengene. Hvis du klarer å balansere å ha det gøy her i dag med hva som er bra i fremtiden, er du på god vei.

Sparing er ikke alt

Husk å bruke litt av feriepengene på sommerferie også.

Det er nødvendig for å lade batteriene.

Du kan altså fint bruke penger på gøy her i dag, så lenge du tar hånd om fremtidige behov, som langsiktig sparing til pensjon, osv. Hvor mye av pengene du bør spare er opp til deg selv å bestemme.

Det blir uansett aldri feil å sette av litt til sparing.

Les også: Slik kommer du i gang med fondssparing

Vær blant de første til å motta våre nye artikler og få et forsprang på markedstrender og investeringsmuligheter! Abonner på våre nye artikler: