Nordmenn er ikke så hardt rammet av home bias som mange tror

Nordmenn er ikke så hjemmekjære som du tror

Her ser vi på hva norske investorer har i norske aksjefond, og hvorfor du ikke bør investere alle pengene i norske selskaper.

Du tenkte kanskje at den jevne nordmann var av den hjemmekjære sorten? Neida. Home bias, som det så fint heter, ser ut til å ramme nordmenn mindre enn antatt. Det handler her om tendensen investorer har til å investere en stor del av aksjeandelen i porteføljen i hjemlandet.

Home bias en etablert sannhet?

Før var det vanlig å investere pengene sine i det kjente og kjære. Enten du bodde i Norge eller Sverige, hadde du sannsynligvis alt i lokale selskaper. Kanskje ikke rart, ettersom det var utfordrende å investere utenlands, for ikke å nevne dyrt. Meglere skulle betales og valuta veksles. Det er dermed lett å forstå at mange vegret seg.

La oss nå se hva den jevne norske investor har i norske aksjer, og hvorfor du ikke bør investere alle pengene dine i norske aksjer.

Norske investorer bryter med etablert sannhet

Nordmenn er stort sett flinke til å ikke ha alt i aksjefond som investerer kun på Oslo Børs. Det er motsatt av hva mange tror. Den jevne oppfatning er nemlig at vi pløyer alt inn i norske aksjer. En uhøytidelig undersøkelse på Twitter blant bransjefolk kan i hvert fall tyde på det.

Av de 77 som svarte, tippet over 80 prosent at nordmenn har omtrent halvparten eller mer av aksjeandelen i porteføljen investert i norske aksjer. Se resultater nedenfor. Da er det gøy at tall fra Verdipapirfondenes Forening (VFF) ser ut til å tegne et annet bilde.

Figur: Uhøytidelig undersøkelse på Twitter med 77 respondenter gjort 13, juni 2018.

Uhøytidelig undersøkelse på Twitter med 77 respondenter gjort 13, juni 2018.

Hvor stor andel har norske personkunder investert i Norge?

Tall fra VFF for april i år viser at nordmenn stort sett er flinke til å spre pengene sine. Ser vi på snittall for norske personkunder, det vil si privatpersoner, har de 37,2 milliarder kroner i norske aksjefond av 140,9 milliarder kroner i aksjefond samlet. Nordmenn har dermed omtrent 26 prosent av pengene de putter i aksjefond i såkalte “norges-fond”.

Nå er ikke beløpene i kroner helt nøyaktige. For eksempel investerer enkelte av bransjefondene i statistikken også i norske selskaper. Men beløpene er små og slår ikke nevneverdig ut her. Det gjør ikke kombinasjonsfondene heller, da de største fondene typisk har en aksjeandel med omtrent 25 prosent norske selskaper i porteføljen.

Norske investorer har altså skjønt at de ikke skal legge alle pengene i Norge. I hvert fall når det gjelder aksjefond – boligpraten kan vi ta en annen dag.

Les også: Å investere i utleiebolig er mer risikabelt enn du tror

Husk at det finnes en verden der ute

Verdens aksjeverdier delt opp etter land (DFA). Fordelingen er fra per 31. desember 2015

Diagram: Verdens aksjeverdier delt opp etter land. Fordelingen er fra 31. desember 2015 og original data er hentet fra Bloomberg. Totalen er ikke 100 prosent på grunn av avrunding og kinesiske A-aksjer er ikke inkludert (kilde: DFA).

Du har gode grunner til å spre pengene dine utenlands. Ikke noe feil med Norge, men har du alt her sier du nei til 99,7 prosent av investeringsmulighetene. Det finnes nemlig en hel verden der ute! Samtidig er det greit å eie litt norske aksjer. Men har du noe særlig mer enn 20 prosent av aksjeandelen i porteføljen her, bør du ha en god grunn.

Vanskelig å finne et enkelt land som vil gjøre det best

Tror du norske aksjer vil gjøre det best i overskuelig fremtid? Kanskje, men ikke regn med det. For perioden 1996 til 2015 har Oslo Børs kun gitt best avkastning en gang sammenlignet med andre land. Det var i 2009. Så investerer du alle pengene i norske aksjer går du glipp av muligheter andre steder i verden.

Samtidig er ikke utenlandske aksjemarkeder like følsomme for oljepris, Russland-politikk og Kina-smekk, som Oslo Børs. En nedtur i norsk økonomi vil dermed typisk ha lite å si for andre land, som USA, osv – litt avhengig av årsaken til nedturen. Da er det greit å allerede ha fordelt pengene på flere bransjer, land og regioner.

Prøv derfor å se bredere enn Norge når du setter sammen porteføljen. Bare ved å utvide aksjeandelen med fond som investerer i Norden, og du gjør et bra valg med pengene dine. Det skal nemlig ikke så mye til.

Les også: Slik påvirker valuta investeringen din i aksjefond

Vær blant de første til å motta våre nye artikler og få et forsprang på markedstrender og investeringsmuligheter! Abonner på våre nye artikler: