Kule foreldre gir fond i julegave til barna fremfor ting de ikke trenger!

Kule foreldre gir fond i julegave til barna fremfor ting de ikke trenger!

Enkelte kan synes du er kjip som gir fond i julegave. Men bry deg ikke om dem, for fond er faktisk den beste julegaven du kan gi dine kjære.

Fond er perfekt å gi i julegave til både unge og små. Ikke bare er det enkelt, men det viser også at du tenker på fremtiden for dine kjære. En ting er sikkert, ting vil også koste penger i fremtiden – det er jeg rimelig sikker på.

En bolig skal en dag kjøpes, en utdannelse skal betales og et liv skal leves.

Det blir langt fra gratis!

Fysiske gaver, som leker, bringer glede der og da. Men de mister glansen etter noen uker. Fond derimot er så mye mer. Med fond i julegave bidrar du til å realisere drømmer! Det hjelper også å legge grunnlag for gode økonomiske vaner hos de unge.

Alt som kan holde dem unna luksusfellen på TV3 er jo en super gave?

Trykk her for å gi fond i julegave til noen du bryr deg om.

Hva hvis du ga datteren din fond i gave?

En slump penger kan vokse seg store i fond.

Si du ga datteren din fond i gave, fra hun ble født og til hun fyller 20 år. Det vil si fond til dåp eller navnedag, konfirmasjon, alle bursdager og fond i julegave. Dåps- og konfirmasjonsgaver skjer en gang, mens jule- og bursdagsgaver gis hvert år.

Først er det dåp (eller navnedag).

Da gir du 10 000 kroner i aksjefond. Aksjefond er perfekt fordi pengene skal stå lenge, og datteren din vil uansett ikke merke svingningene underveis. Dermed er målet å få pengene til å vokse så mye som mulig, rundt 5,75 prosent gjennomsnittlig årlig, uten andre hensyn.

Noen måneder etter dåpen feirer dere den første julaften.

Da gir du 1 000 kroner i aksjefond i julegave. Året etter er det 1-års dag. Hurra! Du gir igjen 1 000 kroner i aksjefond, og slik holder du på frem til hun fyller 20 år. Unntaket er konfirmasjonen, hvor du igjen drar på og gir 10 000 kroner, i tillegg til den årlige jule- og bursdagsgaven.

Gavene i fond vokste til rundt 130 000 kroner!

Her ser du hvordan en dåpsgave på 10 000 kroner med 2 000 kroner årlig fordelt på julegave og bursdag, pluss 10 000 kroner til konfirmasjonen kan vokse i aksjefond i løpet av 14, 20 og 30 år.

Her ser du hvordan en dåpsgave på 10 000 kroner med 2 000 kroner årlig fordelt på julegave og bursdag, pluss 10 000 kroner til konfirmasjonen kan vokse i aksjefond i løpet av 14, 20 og 30 år.

Du har til sammen gitt rundt 65 000 kroner i dagens pengeverdi, og datteren din endte ved fylte 20 år med omtrent 130 000 kroner.

Ikke verst for en såkalt “kjip” gave!

Samtidig var du smart og valgte å inflasjonsjustere gavebeløpene. Det er et eget valg i ODIN Online, som er løsningen vår for fondshandel. Da økes gavebeløpet med for eksempel 2,5 prosent årlig, så det holder tritt med prisstigningen i samfunnet ellers.

La pengene stå lenger og beløpet kan bli enda større

Si du greier å lære datteren din verdien av å investere langsiktig, og pengene blir stående i ytterligere ti år, frem til hun fyller 30 år. Da kan beløpet ha vokst til rundt 230 000 kroner, som kan være et pent bidrag til boligkjøp eller utdannelse.

Med denne sparekalkulatoren ser du hvordan ulike beløp kan vokse i fond.

Hva hvis du fikk med hele slekta på å gi fond i gave?

La oss ta det enda lengre.

Si du konspirerte med resten av slekta, og dere ga fond i gave for alt dere ellers ville gitt i form av penger. En vanlig familie består gjerne av to foreldre, to bestemødre og to bestefedre. Hiv så på tre-fire tanter og onkler, noen grandtanter og oldeforeldre. Da er det lett å se at det blir store pengebeløp som kan gis i aksjefond fremfor pakker.

Til dåpen ble det til sammen 20 000 kroner i aksjefond.

I tillegg kommer 5 000 kroner til bursdagen og 5 000 kroner i julegaver årlig i 20 år fremover. Norske konfirmanter fikk i snitt 52 000 kroner i 2018, så det gjelder datteren din også.

Gavene i fond vokste til rundt 550 000 kroner!

Her ser du hvordan en dåpsgave på 20 000 kroner med 10 000 kroner årlig fordelt på julegave og bursdag, pluss 52 000 kroner til konfirmasjonen kan vokse i aksjefond i løpet av 14, 20 og 30 år

Her ser du hvordan en dåpsgave på 20 000 kroner med 10 000 kroner årlig fordelt på julegave og bursdag, pluss 52 000 kroner til konfirmasjonen kan vokse i aksjefond i løpet av 14, 20 og 30 år

Dere ga til sammen rundt 300 000 kroner, og datteren din endte ved fylte 20 år opp med litt over 550 000 kroner.

Si du i tillegg overtaler ungdommen til å la fondsinvesteringen stå i ytterligere ti år, til hun fyller 30 år. Da kan beløpet vokse til rundt 1 million kroner.

Jeg vet ikke med deg, men det er mye penger for de fleste og en pen start på livet.

Hva hvis noen sier du er kjip som gir fond i julegave?

Nedenfor finner du kvasse svar fra Martin Graftås, som er spare- og investeringsøkonom i ODIN, som du kan bruke hvis noen sier du er kjip som gir fond i julegave.

Nedenfor finner du kvasse svar fra Martin Graftås, som er spare- og investeringsøkonom i ODIN, som du kan bruke hvis noen sier du er kjip som gir fond i julegave.

Fond er ikke det mest spennende å få i julegave der og da. Det får jeg selv høre hvert eneste år, når jeg gir nevøen min andeler i ODIN Aksje! Men ettersom pengene vokser og rentes rente effekten jobber, er det lett for alle å se at det er den perfekte gaven.

Likevel kan du få en sur kommentar på veien.

Jeg har derfor konspirert med Martin, spare- og investeringsøkonom i ODIN, fra hjemmekontoret, og skrevet fem replikker du kan bruke i forsvar over julemiddagen ovenfor de som ikke vet bedre.

Replikkene som redder ansikt over julemiddagen

Det fungerer slik. Hvis du skulle få en nedlatende kommentar om fondsgaven, så velger du en av replikkene under og svarer kvast tilbake:

  1. Gaven min i fond kan være hva som redder [sett inn navn her] fra luksusfellen. Vil du virkelig risikere å se henne/han på Luksusfellen på TV3 om noen år?
  2. Mens ting blir mindre verdt vil en gave i fond øke i verdi ettersom årene går. Det vil settes pris på den dagen en utdannelse skal betales eller en bolig kjøpes.
  3. Fond gir valgmuligheter. Du vet jo ikke hva [sett inn navn her] vil ønske ut av livet sitt? Og med fond kan hun/han bruke pengene på det som brenner mest.
  4. Når jeg gir fond istedenfor ting som [sett inn navn her] strengt tatt ikke trenger, sparer jeg miljøet for plastemballasje og utslipp fra produksjon og transport.
  5. Ved å gi fond i julegave kan jeg gi [sett inn navn her] en tidlig interesse for personlig økonomi, sparing og aksjemarkedet, som blir gull verdt senere i livet.

Fond er altså den perfekte julegaven, og særlig til unge som kan la pengene stå en stund. Vær derfor ikke redd for å gi det i gave, selv om du kan få en kommentar. I så fall tar du bare en av replikkene ovenfor, og svarer kvast tilbake.

Trykk her for å gi fond i julegave til noen du bryr deg om.

Vær blant de første til å motta våre nye artikler og få et forsprang på markedstrender og investeringsmuligheter! Abonner på våre nye artikler: