Aktiv forvaltning får på pukkelen i media. Tro det eller ei, men det finnes dyktige forvaltere som slår markedet over lengre perioder.
Aktiv fondsforvaltning, der forvalter forsøker å slå markedet, er i vinden.
Kanskje ikke rart, ettersom forskning viser at aktive forvaltere generelt gjør det dårligere enn børsindeksene de er satt til å slå. Resultatet er som ventet, og fondsforvalterne får tyn i media – å slå markedet er jo poenget med aktiv forvaltning.
Alle kan ikke være bedre enn gjennomsnittet
Det burde ikke overraske noen.
En aktiv forvalter kan bare kjøpe flere eller færre aksjer av et selskap i en gitt børsindeks ved å handle med andre aktive fondsforvaltere.
Til sammen utgjør de da i prinsipp markedet.
Alle forvaltere kan derfor ikke gjøre det bedre enn snittet.
Akkurat som når bilister flest ikke kan være bedre sjåfører enn gjennomsnittet. Det utelukker likevel ikke at det finnes dyktige sjåfører.
Dyktige forvaltere som slår markedet finnes
Akkurat som dyktige sjåfører, så finnes det dyktige fondsforvaltere.
Det er de som gjør det bedre enn markedet over tid. Men skal vi tro pressen, så er aktiv forvaltning humbug, og alle bør velge indeksfond – aksjefond som følger en gitt børsindeks.
Enkelte forvaltere klarer å slå markedet over lange perioder
Warren Buffett – verdens fremste investor, gav lignende råd i årets brev til investorene i sitt investeringsselskap, Berkshire Hathaway. Samtidig erkjenner han at det finnes hundrevis, kanskje tusenvis dyktige fondsforvaltere, som er i stand til å slå markedet over lange perioder.
Buffett vet det bedre enn noen.
Berkshire Hathaway har nemlig hatt en årlig avkastning på over 20 prosent siden 1965. Det amerikanske aksjemarkedet derimot – her ved børsindeksen S&P 500, gav 9,7 prosent i samme periode.
Diagram: Utviklingen i Berkshire Hathaway og S&P 500 fra 1985 til 2017 i USD.
Dette kjennetegner dyktige fondsforvaltere
Hardtarbeidende forvaltere er lett å finne. Men det er ikke lenger nok, da profesjonaliseringen av markedet har hevet listen. I stedet skal du se etter de dyktige, som har sjanse til å slå markedet over lengre perioder. Hvis du ikke har en dyktig forvalter bak roret på sparepengene, så er det på tide å se seg om etter en.
De er ikke alltid lett å finne.
Heldigvis har de noen trekk, som gjør dem enklere å kjenne igjen.
1. Dyktige forvaltere leverer god langsiktig avkastning
Innen aktiv forvaltning er det langsiktige resultater som teller. De siste to-tre år er uinteressant. For å gi mening bør fondsforvalterens resultater ses over lange perioder.
Helst ti år eller mer.
To-tre dårlige år behøver ikke å bety noe.
Laber avkastning i noen år bør tas med en klype salt, da forvalter kan ha hatt markedet i mot seg. For eksempel gikk finanssektoren mer enn markedet ellers i fjor høst. Forvaltere som ikke var investert her – og det var gode grunner til det, opplevde da at markedet løp fra dem.
Joda, slikt kan være irriterende. Men skal pengene stå i ti år har det lite å si.
Les også: 5 ting du gjør som dreper avkastningen
2. Risikoen bak de gode resultatene har noe å si
Det er lett å glemme risikoen forvalteren tar når vi snakker om resultater. Risiko handler her om hvor mye du kan forvente å se pengene dine svinge i verdi.
En dyktig forvalter tar deg i mål, men til risikoen du ble forespeilet.
Det er ikke er ubetydelig om forvalter leverte gode resultater, hvis du som investor mister nattesøvnen av svingningene underveis. Hvis det “trygge” fondet plutselig halverer seg i verdi, så er det lett å selge i panikk.
Det er hva jeg vil kalle en dyr overraskelse.
3. Resultatene er preget av mange små gevinster
Mange små gevinster kan gi like god avkastning som en stor, men tyder mer på dyktighet enn flaks, ifølge førsteamanuensis Helge Nordahl.
Det er ikke bare gode resultater som teller.
Hvordan forvalteren oppnådde resultatene har også mye å si for hvorvidt han eller henne kan sies å være dyktig.
Logikken er enkel.
Hvis forvalter slår markedet fordi en stor gevinst reddet dagen, så kan det tyde på flaks. Mange små gevinster over lengre perioder tyder derimot i større grad på dyktighet.
4. Høy aktiv andel nødvendig for gode resultater
Fond som avviker mye fra markedet i sammensetning, har en tendens til å slå markedet etter kostnader, ifølge en amerikansk studie.
Dyktige forvaltere tar typisk eierposisjoner som avviker fra indeks.
Aktiv andel er et uttrykk for hvor likt et aksjefond er børsindeksen det er satt til å slå. Jo likere fondet er markedet, desto lavere aktiv andel, og mindre armrom for forvalteren til å skape meravkastning.
Det betyr at dyktige aktive forvaltere typisk vil ha en høy aktiv andel i fondene de forvalter.
Les også: Hvordan unngå skapindeksfond
5. Investerer egne penger i fondene de forvalter
Dyktige forvaltere tar risikoen ved å være investert i fondene de forvalter sammen med deg.
En forvaltere som har tro på egne ferdigheter legger penger på bordet.
Det kalles å ha “skin in the game”. Og betyr at forvalter har tro på at hva han eller hun driver med vil levere bedre langsiktig avkastning enn markedet. Hvis ikke fortjener de ikke pengene dine. Når de selv er investert, så vil eventuelle feil ramme dem økonomisk, slik det vil ramme deg som andelseier.
Slikt skjerper gjerne kvaliteten på forvaltningen.