Victoria Terjesen - Aksjesparekonto er genialt hvis du gjør smarte valg men potensielt krise hvis du er for trendy

Aksjesparekonto er genialt hvis du gjør smarte valg

Aksjesparekonto skal gjøre det mer attraktivt å spare i aksjer og aksjefond. Det er imidlertid enkelte fallgruver du bør vite om hvis du først velger å flytte fondene dine over i ordningen.

Har du pengene i aksjefond er sjansen stor for at du har hørt om aksjesparekonto. Det er naturlig siden fordelene med denne løsningen er åpenbare:

  • Aksjesparekonto gir flere muligheter fordi du kan kjøpe, selge eller bytte aksjer og aksjefond uten at det utløser skatt underveis
  • Denne fordelen gjør at du dytter skatten foran deg, og dermed kan du få avkastning også på pengene som du ellers skulle ha betalt i skatt
  • Du betaler først skatt når du tar gevinsten ut av kontoen
  • Gratis å etablere (i hvert fall hos ODIN)

– Det positive med aksjesparekonto er at de som har sittet lenge med penger i et enkeltfond kan bruke denne muligheten til å velge bredere fond, som ODIN Aksje. Det er helt kostnadsfritt å velge aksjesparekonto og du kan fordele pengene på bredere fond og flere forvaltere, og ikke sette alle pengene på en hest. Samtidig kan du kvitte deg med dårlige fond som aldri har levert, forteller ODINs spare- og investeringsøkonom Victoria Nyhus Terjesen.

Avkastningsjakt

Men med frihet følger som kjent også ansvar. Det at du kan bytte betyr ikke at du alltid bør bytte. Et vanlig feiltrinn for de med aksjesparekonto er sulten etter kortsiktig gevinst.

– Det kan være risikabelt å jakte kortsiktig avkastning ved hyppige bytter av fond. Investorer som prøver å time markedet ved å kjøpe og selge vil vanligvis sitte igjen med lavere avkastning enn de som har en solid portefølje og sitter i ro, sier Victoria.

For det finnes en universell sannhet om fondsinvesteringer. Som veldig mange andre spare- og investeringsmåter er også dette et langtidsspill.

– Dessverre er den kjedeligste løsningen den beste; det lønner seg å gjøre så lite som mulig, sier Victoria.

Trendfond med høy risiko

Kryptovaluta, smale landfond eller techfond er alle potensielle fristelser når du jakter avkastning. Men trender som vokser frem har allerede økt en stund og derfor er det fare for at de kan stagnere eller faller igjen. Særlig krypto har vært en jo-jo det siste året.

– Mediene har en enorm påvirkningskraft og presenterer alltid solskinnshistoriene. Du får høre om de som har tjent seg rike gjennom enkeltaksjer eller kryptovaluta, men du hører sjelden om alle de som tapte alt.

Økonomieksperten anbefaler å være kritisk til disse trendene.

– I det korte bildet aner man ikke hva som kan påvirke hvorfor et selskap gjør det dårligere. Det kan være så lite som en tweet fra Donald Trump om at han skal skattlegge varer, og plutselig stuper aksjen, legger hun til.

Tenker du langsiktig? Velg aksjesparekonto

Victorias soleklare råd er å tenke på hvilke aksjefond du skal eie, hvor mye du skal spare og når du skal selge.

– Kjenner du at du kan ta risikoen som ligger i aksjer og aksjefond, samtidig som du har disiplin og langsiktig tankegang? Da kan aksjesparekonto være noe for deg.

Er du av den spretne sorten kan det være lurt å binde deg selv skikkelig til masten, og spare i fond på en vanlig verdipapirkonto. Der er det lettere å holde seg i skinnet. Dessuten kan du alltid spørre oss i ODIN om hva som best for akkurat deg.

– Vår rolle er å navigere gjennom dette og finne ut hvilke selskaper som kan være lønnsomme i fremtiden. Grunnen til at du skal sitte i ro med fondsinvesteringen din er at verdier skapes over tid, og det reflekteres til syvende og sist i høyere aksjekurser, avslutter Victoria.

Du kan lese mer om aksjesparekonto her.

Vær blant de første til å motta våre nye artikler og få et forsprang på markedstrender og investeringsmuligheter! Abonner på våre nye artikler: