5 supre økonomitips for 2019 fra vår avtroppende spare- og investeringsøkonom

5 supre økonomitips for 2019 fra vår avtroppende spare- og investeringsøkonom

Etter fire spennende år i ODIN gir vår spare- og investeringsøkonom Victoria Terjesen stafettpinnen videre. Her har du hennes beste økonomitips for 2019.

Vår spare- og investeringsøkonom Victoria Terjesen har møtt godt over 15 000 kunder og hundrevis av samarbeidspartnere i løpet av sine fire år i ODIN. Hva er det viktigste hun har lært, og hvilke økonomitips har hun til deg for 2019?

1. Få pengene dine til å jobbe for deg, og gjør det enkelt

Mange gjør dette med investeringer vanskelig for seg selv.

– Skal du øke formuen din må du få pengene dine til å vokse raskere enn prisene på forbruksvarer og annet, som øker rundt 2 – 2,5 prosent årlig. Det betyr blant annet du går i minus hvis du har for mye av pengene dine på en bankkonto eller i pengemarkedsfond. For å gå i pluss må du ta litt risiko f.eks gjennom å ta del i verdiskapningen som skjer i næringslivet gjennom å eie en del aksjer. Det er faktisk ikke vanskeligere enn det, forteller Victoria.

Enkleste måten å få pengene dine til å jobbe hardt for deg er å investere i fond.

– Jeg sier ikke det bare fordi jeg har jobbet i ODIN. Dessverre foretrekker flere å putte pengene i enkeltaksjer, start-ups og utleieboliger, som krever mye tid og kompetanse for å lykkes med. Fond derimot er enkelt, trygt og det krever ikke så mye for å ende opp med god langsiktig avkastning. Du må bare forstå hva du har begitt deg ut på og sitte løpet ut, understreker hun.

Her kan du se hvilket av ODINs fond som kan passe deg.

2. Vær kritisk til avkastningsgrafer og velg seriøse aktører

Vi som jobber med tall vet hvor enkelt det er å manipulere informasjon og avkastningsgrafer for å vise best mulig resultat.

– Jeg anbefaler alle interesserte å sette seg inn i dette med finans og investeringer. Læringskurven er bratt, men du har kun å vinne på å kaste deg ut i det. Hvis ikke er det lett å la seg forlede av useriøse aktører der ute, som er eksperter i å vri på grafer og få deg til å velge produkter som ikke nødvendigvis er til ditt beste, forklarer Victoria.

Du kommer langt med sunn fornuft.

– Velg seriøse tilbydere når du skal investere pengene dine. Bevæpne deg selv med en kritisk tilnærming til alle som jakter på pengene dine, og hold dine egne interesser i fokus. Hvorfor skal du investere i noe hvis selgeren eller forvalteren ikke investerer sine egne penger der? Det er ofte en fin måte å avsløre bullshit på.

3. Tør å gå imot saueflokken

Du bør tørre å tenke annerledes enn alle andre.

– Aksjemarkedet går i sykler og er drevet av frykt og grådighet. Dermed overreagerer det både på veien opp i gode tider, og på vei ned i dårlige. Hendelser som blåses opp i media, som sjelden er viktig for den langsiktige utviklingen, kan lede til børsfall på kort sikt før det snur opp igjen. Dette kan du som langsiktig investor utnytte til din egen fordel.

Kjøp mer ved børsfall hvis du har lang tidshorisont på fondsinvesteringen.

– Hvis du liker å være aktiv kan du øke spareavtalen din eller kjøpe mer i fondene du allerede eier når markedet korrigerer ned. Timing er ikke viktig på lang sikt, men på kort kan det bli penger. Så kan du få med deg noen billige fondsandeler skal du selvsagt gjøre det. I løpet av januar og februar 2016 falt Oslo Børs rundt 20 prosent. Det viste seg å være en god kjøpsmulighet, avslutter Victoria.

4. Investoratferd har mest å si for avkastningen din

Atferden din har mest å si for hvilken avkastning du ender opp med over tid.

– Du er din egen avkastnings verste fiende. Det er den vanligste forklaringen på hvorfor så mange investorer ender opp med dårligere avkastning enn fondene de investerer i. Likevel bruker mange tid og energi på ting som har mye mindre å si for avkastningen, som hvilken konto fondene skal stå på. Atferd derimot står ikke like høyt på prioriteringslisten.

Et eksempel på hvor galt det kan gå: Si du fant “verdens beste” aksjefond i 2006. Pengene vokste fra første stund, og du var fornøyd. Men så kræsjet børsene. Du var ikke beredt på at noe slikt kunne skje, eller hvordan du selv ville reagere. Dermed solgte du på bunn i panikk for å redde stumpene, for så å stå igjen på perrongen da aksjemarkedet igjen snudde.

– Du bør derfor lære deg selv å kjenne. Det handler om å forstå hvordan du reagerer på blodrøde avisforsider, og hva du gjør den dagen børsene faller. Da øker du sjansen for å lykkes med fond betydelig, sier Victoria.

5. Ha høy aksjeandel når du sparer til pensjon!

De fleste har for lav aksjeandel i forhold til renter på pensjonssparingen sin.

– 90 prosent av nordmenn med innskuddspensjon har fond med kun 50 prosent aksjer, eller mindre. Dermed går de glipp av mye penger. Avkastningen du kan forvente på et fond med en lav andel aksjer er betydelig lavere enn et med 100 prosent aksjer. Så gjør du som nordmenn flest og sparer til pensjon i et fond med 50 prosent andel renter, går du glipp av mye penger over tid, sier Victoria.

Pass også på hva du betaler i gebyrer for pensjonskapitalbevisene dine.

– Et pensjonskapitalbevis er pengene du får med deg i pensjonsopptjening når du slutter i en jobb hvor arbeidsgiver har innskuddspensjon. Disse er god butikk for pensjonsselskapene, og mange har skyhøye gebyrer. Pass derfor på å samle pensjonskapitalbevisene dine på et sted hvor de også tar lave gebyrer. Da blir det mer penger til deg og mindre til pensjonsselskapene, avslutter hun.

– Det har vært så gøy å møte dere som er kunder, lese kommentarene deres og få mulighet til å representere ODIN utad. Jeg forsvinner ikke, men hopper over til FinTech-verdenen for å skape bedre løsninger innen bank og finans, og blir fortsatt og se på diverse arrangementer og artikler. Dere kan følge min reise på på Twitter under brukernavnet @VicTerjesen.

Sayonara, og takk for meg! 🙂

Les også: Uten en del aksjefond risikerer du å bli fattigere

Vær blant de første til å motta våre nye artikler og få et forsprang på markedstrender og investeringsmuligheter! Abonner på våre nye artikler: