Tredemøller og aksjer

Tredemøller og aksjer

Aksjekursene til selskaper som vokser med lav avkastning på egenkapitalen går ingen steder. Det blir som å løpe på tredemølle, hvor du jobber hardt uten å komme av flekken.

Forrige uke gjorde jeg et unntak, og løp på tredemølla på treningssentret. Idet jeg løp og løp begynte jeg som aksjenerd å tenke på en analogi til dårlige aksjeinvesteringer. På samme måte som jeg løp og ikke kom av flekken er det enkelte selskaper som vokser og vokser, men hvor aksjekursene står på stedet hvil.

Hvordan kan det henge sammen?

Vekst kan nemlig både skape og ødelegge verdier. Å forstå hvorfor er kritisk viktig for investorer som er opptatt av verdiskaping. Verdiskapning handler her om at selskapene er i stand til å vokse med høy avkastning på egenkapitalen.

På stedet hvil

I utgangspunktet skulle en tro at å investere i selskaper som vokser er en lønnsom strategi. Men å vokse er ikke det samme som å skape verdier. Tilbake til analogien med tredemølla. Selskapene som vokser med svak avkastning på den kapitalen som investeres går ingen steder.

De kan gjerne øke tempoet på tredemølla til høyeste nivå og vokse raskere. Men om ikke veksten gir god nok avkastning på kapitalen som investeres, så skapes det heller ingen verdier for aksjonærene.

Verdiskaping

Et selskap må forsvare sin eksistens. Det innebærer å bruke kapitalen som selskapet har tilgjengelig til å skape en høyere avkastning på denne enn hva kapitalen koster. Slike selskaper blir ikke stående i ro verdimessig – de skaper verdier og aksjekursene vil reflektere den økte verdiskapingen som skjer.

Jo lengre disse selskapene kan holde det gående, med stadige reinvesteringer til høy avkastning på kapitalen, desto bedre. De må gjerne øke farten på tredemølla, og vokse mer, så lenge de har kontroll og ikke snubler på vekstmølla.

Verdidestruksjon

Høy kastning på kapitalen hjelper ikke om tredemølla står i ro og selskapet ikke vokser. Uten kombinasjonen av vekst og høy kapitalavkastning skjer det ingen verdiskaping. Dermed vil utviklingen i aksjekursen typisk bli svak. Det verste er om selskapet vokser samtidig som avkastningen på kapitalen er dårlig.

Slike «syke» selskaper skal ikke løpe. Da ødelegges verdier. Hopper du på tredemølla med feber og løper, er kroppen i dårligere forfatning etterpå. På lignende vis bør selskaper med svak avkastning på kapitalen ta en hestekur mot svak kapitalavkastning, før de kan okse eller øke farten på tredemølla.

Jeg liker best å løpe ute. Da står jeg ikke i ro. På lignende vis liker jeg best aksjeinvesteringer som skaper verdier, for der går aksjekursene riktig vei.

Vær blant de første til å motta våre nye artikler og få et forsprang på markedstrender og investeringsmuligheter! Abonner på våre nye artikler: