Størst blir større

Kursraset i oljeaksjer: Aldri så galt at det ikke er godt for noe(n).

Amerikanske Schlumberger, verdens største oljeserviceselskap, viser muskler og utnytter det svake markedet til å by på Cameron International. Prisen er på 14,8 milliarder dollar. Budet førte til at aksjekursen til Cameron steg 41 prosent.

Schlumberger har en sterk kontantstrøm og solid balanse, og ser nå en mulighet til å skaffe seg ny teknologi til en billig penge. Selskapet viser dermed at det er langsiktig og vet å utnytte svake markeder til å gjøre gode oppkjøp som over tid vil gi god lønnsomhet og vekst. Slike selskaper er ODIN glad i.

Schlumberger

Relativ kursutvikling (01.01.2014 = 100)

Selskapene utfyller hverandre godt, med få overlappene virksomheter. Camerons teknologi vil passe godt inn Schlumbergers reserve- og brønnteknologi og skape et enda mer vertikalt-integrert og fullverdig oljeserviceselskap.

Direkte synergier er anslått til å være cirka 900 millioner dollar de første to årene. I tillegg vil det sammenslåtte selskapet også kunne tilby mer integrerte løsninger og økt effektivitet, noe som blir stadig mer etterspurt ved lave oljepriser. Slike synergier er alltid vanskelig å anslå nå, men vil synliggjøres over tid. Det er ikke tvil om at de norske oljeserviceselskapene nå har fått en enda sterkere konkurrent.

Fus i fusjoner

Oppkjøpet stiller seg i rekken av flere store oppkjøp og fusjoner innen olje og gass, som Shells oppkjøp av BG og fusjonen mellom Halliburton og Baker Hughes. Disse  viser at de utfordrende markedene fører til mer konsolidering. Trolig vil flere selskaper utnytte nedturen og de negative markedsutsiktene til å skaffe seg teknologi ved oppkjøp til en rimeligere pris enn for ett år siden.

Vær blant de første til å motta våre nye artikler og få et forsprang på markedstrender og investeringsmuligheter! Abonner på våre nye artikler: