Shanghaiet av Kina-børsene

Det er spektakulært når kinesiske børsraketter smeller.

Aksjemarkedene har hatt en bra utvikling i år, men få slår de kinesiske. Shanghai-børsen (SE Composite index) er opp 140 prosent det seneste året, og bare i år er den opp 50 prosent. Men det er ikke bare er den generelle børsoppgangen som er spektakulær; enkelte aksjers opp- og ikke minst nedturer er enda mer spennende skue.

Kursen på Hanergy Thin Film Power Group (HTF), et ganske så spekulativt solenergi-selskap , falt 50 prosent på Hong Kong-børsen forrige onsdag. Da hadde aksjen steget 600 prosent på ett år (!) og oppnådd en markedsverdi som var fem ganger større enn den største konkurrenten, amerikanske First Solar.

Kurs Hanergy

Slik børsoppgang vekker naturlig nok interesse hos kinesiske småspekulanter, som er mer opptatt av oppgang i seg selv enn av hva selskapene akkurat driver med, operasjonelt eller finansielt. Men for oss i ODIN er dette det interessante, og en av grunnene til at vi ikke har eid så mange kinesiske aksjer som børsutviklingen skulle tilsi.

Men kinesiske selskaper er ikke som andre selskaper. En del av selskapene omfattes av mystiske finansielle transaksjoner og eierkonstellasjoner. I tilfellet med Hanergy kom det frem at den dominerende eieren, Li Hejun, hadde tatt opp et lån på 200 millioner dollar med pant i selskapets aksjer bare to dager før kursen kollapset. Og det er ikke første gang slike lån er tatt opp av selskaper lokalisert i ugjennomsiktige skatteparadiser. Hr Li har nemlig brukt børsnoterte HTF til å ta opp en rekke lån til sitt eget privateide selskap, Hanergy Group. Og jo mer han kan få opp kursen på Hanergy, jo mer kan han få lån med pant i de samme HTF-aksjene.

Det er fortsatt spekulasjoner om hva som medførte prisfallet, men det burde kanskje vært vel så store spekulasjoner om hvorfor aksjen gikk så mye opp. Ting kan jo tyde på at Hr. Li  har brukt de lånte pengene til å kjøpe aksjer i HTF. Så når kursen har gått opp, har långiver sendt Hr. Li mer kontanter, og når kursen går ned (som nå) , må Hr. Li sende mer aksjer (som sikkerhet) til långiver.

Og slik fortsetter det, inntil långiver får kalde føtter og realiserer hele pantet sitt, i et kappløpet med stupende kurs.

Det er ikke slike aksjer vi i ODIN ønsker å eie. Dessverre vil vi da fremstå som ganske kjedelige når festen i kinesiske aksjer er på sitt beste (verste). Kinesere er som kjent et spilleglad folk, og børsen deres er, med myndighetenes velsignelse, blitt deres nye kasino.

Hanergy er for øvrig ikke noe unikt tilfelle blant kinesiske aksjer.  Det ble valgt på grunn av de enorme summene som er involvert.  HTF hadde en markedsverdi på 320 milliarder kroner før verdien ble halvert forrige uke.

Gjør som 9 000+ andre og abonner på ODIN-bloggen. Da går du ikke glipp av et eneste innlegg og det er 100% gratis.