Rentefall fyrer boligmarkedet

Om noen (fortsatt) skulle lure; lave renter fyrer opp boligmarkedet.

De norske boligmarkedet er i fyr og flamme, skal vi tro media (men det skal vi ikke alltid). Det er vel likevel liten tvil om at cocktail’en av høy reallønnsvekst og fallende rentenivå har økt kjøpekraften, og -lysten, i det norske boligmarkedet de senere årene.

Økonomene er imidlertid ikke helt enige om hvor mye rentene faktisk har å si for folks konsum eller investeringer, og økonomen Paul Krugman argumenterer i sitt seneste blogginnlegg med praktikeren James Montier om dette.

Krugman erkjenner at konsum eller etterspørsel eller kortvarige investeringer (mobiltelefoner, PC’er) ikke er følsomme for rentenivået, men mener langsiktige investeringer, det vil si varer som varer lenge, som f eks bolig, er svært følsomme for endringer i rentenivået. «Beviset» fremlegger han med denne grafen over den amerikanske sentralbankens styringsrente og igangsetting av nye boliger.

Graf fra Krugmans blogg

I USA finansierer de fleste seg med langsiktig rentebinding, så det kan stilles spørsmål om hvor relevant grafen til Krugman er. Men det ser utvilsomt ut som en sammenheng her…

 

Vær blant de første til å motta våre nye artikler og få et forsprang på markedstrender og investeringsmuligheter! Abonner på våre nye artikler: