Kule onkler og tanter gir fond i julegave!

Kule onkler og tanter gir fond i julegave!

Enkelte personer kan synes du er kjip som gir fond i julegave. Men hør ikke på dem, for det er faktisk den beste gaven du kan gi.

Fond er perfekt å gi i julegave. Ikke bare for deg som vil gjøre det enkelt, men også for deg som tenker litt fremover for dine kjære. En ting er sikkert, ting vil også koste penger i fremtiden. For en som nettopp har sett dagens lys, er det garantert. En bolig skal en dag kjøpes, en utdannelse skal betales og et liv skal leves. Det blir ikke gratis!

Å gi fysiske gaver kan gi glede, men mister vanligvis glansen etter noen uker. Fond derimot er så mye mer. For eksempel kan du med en gave i fond bidra til å realisere drømmer. Det viser også at du bryr deg og hjelper med å legge grunnlaget for gode økonomiske vaner. Alt som kan bidra til å holde de unge og håpefulle unna luksusfellen på TV3 er en bra gave.

Hva hvis du ga niesen din kun fond i gave?

Penger kan vokse seg store i fond.

Si du ga niesen din fond i gave, fra hun ble født og til hun fyller 20 år. Det vil si dåp eller navnedag, alle bursdager og julegaver samt til konfirmasjonen. Dåps- og konfirmasjonsgaver er engangshendelser, mens jule- og bursdagsgaver gis hvert år.

Først er det dåp.

Da gir du 2 000 kroner i aksjefond. Aksjefond er rett her fordi pengene skal stå lenge. Niesen din vil uansett ikke merke svingningene underveis. Dermed blir målet å få pengene til å vokse så mye som mulig, rundt 7 prosent gjennomsnittlig årlig, uten andre hensyn.

Noen måneder etter dåpen feirer dere den første julaften.

Da gir du 1 500 kroner i aksjefond. Året etter er det 1-års dag. Hurra! Du gir igjen 1 500 kroner i aksjefond, og slik holder du på frem til hun fyller 20 år. Unntaket er konfirmasjonen, hvor du gir 5 000 kroner, i tillegg til den årlige jule- og bursdagsgaven.

Gavene i fond vokste til rundt vanvittige 200 000 kroner!

Hvordan en dåpsgave på 2 000 kroner med 3 000 kroner årlig fordelt på julegave og bursdag, pluss 5000 kroner til konfirmasjonen kan vokse seg store i aksjefond over tid.

Diagram: Hvordan en dåpsgave på 2 000 kroner med 3 000 kroner årlig fordelt på julegave og bursdag, pluss 5000 kroner til konfirmasjonen kan vokse seg store i aksjefond over tid.

Du har gitt til sammen 84 200 kroner, og niesen din endte ved fylte 20 år opp med omtrent 200 000 kroner. Ikke verst for en såpass “kjip” gave!

Gavebeløpet kan virke noe høyt. Det er fordi du er fornuftig, og har valgt å inflasjonsjustere gavebeløpene underveis. Det er et eget valg i ODIN Online, som er løsningen vår for fondshandel. Da økes gavebeløpet med 2,5 prosent årlig, så det holder tritt med prisstigningen i samfunnet ellers.

La pengene stå lenger og det blir det enda mer penger

Si du greier å lære niesen din verdien av å investere langsiktig, og pengene blir stående i ytterligere ti år, frem til hun fyller 30 år. Da kan beløpet ha vokst til rundt 400 000 kroner, som kan være et pent bidrag til boligkjøp eller utdannelse.

Her kan du se hvordan ulike beløp kan vokse i fond over tid.

Hva hvis du fikk med hele slekta på å gi fond i gave?

La oss ta det enda lengre.

Si du konspirerte med resten slekta, og at dere ga andeler i aksjefond for alt dere ellers ville gitt i form av penger. En vanlig familie er gjerne to foreldre, to bestemødre og to bestefedre. Hiv så på to-tre tanter og onkler, noen grandtanter og oldeforeldre. Da er det lett å se at det kan bli store beløp som kan gis i aksjefond fremfor pakker.

Til dåpen ville det blitt til sammen 25 000 kroner i aksjefond.

I tillegg kommer 5 000 kroner til bursdagen og 5 000 kroner i julegaver årlig i 20 år fremover. Norske konfirmanter fikk i snitt 52 000 kroner i 2018, så det gjelder niesen din også. Igjen justerer vi gavebeløpene opp i takt med prisstigningen på rundt 2,5 prosent årlig.

Gavene i fond vokste til rundt vanvittige 725 000 kroner

Hvordan en dåpsgave på 25 000 kroner med 5 000 kroner årlig fordelt på julegave og bursdag, pluss 52 000 kroner til konfirmasjonen kan vokse i aksjefond over tid.

Diagram: Hvordan en dåpsgave på 25 000 kroner med 5 000 kroner årlig fordelt på julegave og bursdag, pluss 52 000 kroner til konfirmasjonen kan vokse i aksjefond over tid.

Dere ga til sammen 295 000 kroner, og niesen din endte ved fylte 20 år opp med omtrent 725 000 kroner. Det er mye penger! Si du i tillegg overtaler den unge til å la fondsinvesteringen stå i ytterligere ti år, til hun fyller 30 år. Da kan beløpet vokse til rundt 1,4 millioner kroner.

Hva hvis noen sier du er kjip som gir fond i julegave?

Fond er ikke det mest spennende å få til jul der og da. Men ettersom pengene vokser seg store, er det lett å se at det er den perfekte julegaven. Likevel kan det hende du får en sur kommentar eller to. Vi har derfor tre replikker til deg nedenfor, som du kan bruke i forsvar over julemiddagen for de som ikke skjønner bedre.

Svar til de som synes du er kjip som gir fond i gave:

1: Gavene jeg gir i fond kan være det som redder [navn på niese/nevø] fra luksusfellen. Vil du virkelig risikere å se henne/han på TV3 sammen med Hallgeir og Silje om noen år?

2: I motsetning til leker, vil en julegave i fond øke i verdi ettersom årene går. Det vil settes pris på den dag en utdannelse skal betales eller en bolig kjøpes.

3: Fond er fleksibelt. Du vet jo ikke hva [navn på niese/nevø] vil ønske ut av livet sitt, og med fond kan hun/han bruke pengene på det som brenner mest.

Fond er altså den perfekte julegaven, og særlig til unge som kan la pengene stå en stund. Vær derfor ikke redd for å gi det i gave, selv om du kan få noen kommentarer. I så fall kan du bruke en av replikkene over, og svare kvast tilbake.

Her har du en oppskrift på hvordan du gir ODIN-fond i julegave.

Vær blant de første til å motta våre nye artikler og få et forsprang på markedstrender og investeringsmuligheter! Abonner på våre nye artikler: