Kinesisk forretningslogikk

Hvorfor drive et selskap når du kan tjene mye mer på å handle aksjer?

Det kinesiske aksjemarkedet galopperer av sted, og mange kinesere finner det nå mer lønnsomt å spekulere på børsen enn å jobbe. Noen avvikler sågar selskapet sitt fordi inntjeningen er mye bedre på børsen.

Wall Street Journal forteller om kineseren Take Dong Jun (sic) som nylig la ned sin lysarmatur-bedrift for heller å drive aksjespekulasjon:

«Industriproduksjon er veldig vanskelig i disse dager, så jeg vil først tjene penger i aksjemarkedet og bruke gevinsten på å gjenåpne fabrikken når tidene blir bedre», uttaler Dong til avisen.

Mao pwenger

Ifølge offisielle tall steg inntjeningen i kinesiske bedrifter med 2,6 prosent det seneste året frem til april, men alt (97 prosent) kom fra gevinster i kapitalmarkedene, skriver avisen videre.

Hvis noen har svaret på hva som kom først av høna og egget, så har de kanskje også svaret på hvordan logikken i det kinesiske aksjemarkedet er: Selskapenes tjener penger på å eie aksjer i hverandre, og ikke fra å drive varehandel eller produksjon.

Noen steder er det altså mulig å dra seg selv opp etter håret.

 

Vær blant de første til å motta våre nye artikler og få et forsprang på markedstrender og investeringsmuligheter! Abonner på våre nye artikler:

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *.

Kommentarer er stengt.

  1. Lilian - 9 jul, 2016

    Just cause it’s simple doesn’t mean it’s not super heuplfl.