7 grunner til å gi aksjefond i julegave

7 grunner til å gi aksjefond til jul

Aksjefond er ikke det morsomste å få i julegave. Spør 5-åringen, og du vil få klar beskjed. Likevel er det den beste julegaven du kan gi. Særlig til unge og små, som skal la pengene stå en stund.

Aksjefond er kjedelig som en boks ansjos. Bare spør 5-åringen, som ønsker seg det siste fra Brannmann Sam til jul. Nå er det ikke slik at junior alltid har rett. Særlig ikke når det kommer til penger. Hvis det var opp til ham, så ville mesteparten av inntekten vår gått med til Bamsemums.

Ikke noe vondt om sjokoladebjørner med skum, men å svi av lønnen på slikt er rimelig teit.

Da er det bedre med aksjefond.

Aksjefond er spesielt gunstig å gi i julegave til de unge

Unge og små får særdeles mye ut av å få aksjefond i julegave. Det har med rentes-rente effekten å gjøre. Tid slår nemlig det meste i aksjemarkedet. Den som starter tidlig har en enorm fordel sammenlignet med en som starter sent.

Gi kr 10.000,- i aksjefond til 5-åringen, og han kan sitte igjen med kr 370.000,- innen fylte 55 år, gitt 7,5 % årlig avkastning. Juster avkastningen for inflasjon – den generelle prisstigingen i samfunnet, så blir det omtrent kr 145.000,-. Ikke verst utvikling for en julegave på noen tusenlapper.

Diagram: Hvordan kr 10.000,- i aksjefond kan vokse over tid, før og etter inflasjon, gitt 7,5 % avkastning årlig.

Hvordan kr 10.000,- vokser i aksjefond over tid

Hvorfor det er lurt å gi aksjefond i julegave til unge og små

Hvorfor gi aksjefond i julegave til unge og små

1. Aksjefond reduserer støynivået i hjemmet

Junior trenger ikke en hylende brannbil i julegave. Han er sikkert uenig hvis du spør. Sirener er gjerne stas for en på 5 år, men bare spetakkel for resten av familien. Pakk inn en brannbil til jul, og du kan vinke husfreden farvel. Aksjefond gir derimot lite støy.

Du hører kanskje et «ping» når månedsrapporten ramler inn på epost. Men ellers er det en julegave som bringer fred i heimen.

2. Aksjefond kan redde junior fra luksusfellen

Gi aksjefond i julegave, og du kan legge grunnlaget for gode vaner hos unge og små. Sett deg ned med dem. Forklar hva de har fått, og hvordan dette med aksjefond fungerer. Kanskje vekker det en interesse for å ta vare på egne penger når de blir eldre.

Luksusfellen drar ukentlig tusenvis av seere. Likevel pådrar den jevne nordmenn seg mer gjeld. Silje og gjengen vil derfor ikke mangle deltakere med det første. Jeg skjønner derfor godt hvorfor ekspertene river seg i håret over manglende kunnskap om personlig økonomi.

Kunnskapen om å ta vare på seg selv er dermed kanskje den viktigste gaven?

3. Du unngår å kjøpe julegaver ingen egentlig trenger

Små og unge ønsker seg nok harde pakker til jul. Aksjefond kan likevel bli en populær julegave. Kanskje ikke i dag eller til neste år, men se noen år frem i tid. Se frem til den dag de skal kjøpe sin første bolig eller reise jorden rundt. Ja, da vil de gjerne sette pris på å ha noen kroner i aksjefond.

Penger kommer alltid godt med, uansett hva de måtte finne på i fremtiden.

4. Aksjefond viser at du virkelig bryr deg

Mange julegaver mister nyhetsverdien raskt. Det er derfor kjekt å gi noe de kan nyte godt av over tid. Aksjefond blir aldri spennende, som en brannbil fra Brannmann Sam. Spør 5-åringen og du får nok et entydig svar.

Men i motsetning til leker vil penger i aksjefond øke i verdi, ettersom dagene farer forbi. Det vil komme godt med den dagen poden plutselig skal ha startkapital til egen bedrift.

Å gi fond i julegave viser derfor at du bryr deg. Ikke bare her i dag, men også for årene som kommer.

5. Penger i aksjefond kan bidra til å realisere drømmer

Hva tror du de små og unge ønsker ut av livet?

Uansett hva de måtte finne på, så er sjansen stor for at det vil koste deg penger. Da kan det være lurt å gi dem penger i aksjefond tidlig, slik at rentes-rente effekten kan gjøre mesteparten av jobben. Etter noen måneder er det gjerne lite avkastning å skryte av, men over tid kan det bli mye penger.

6. Det reduserer sjansen for at poden flytter hjem som 40 åring

Faren min spratt sjampagnen, da jeg som 20 åring flyttet ut av kjelleren. Ikke at jeg var så bråkete, men foreldre setter visst pris på litt ro etter å ha oppdratt et par ungdommer. Da er det kjekt at de ikke tar en «Fleksnes», og vender hjem sultne og blakke i 40 årene.

Aksjefond i gave til unge og små kan bidra til en god start på voksenlivet. Gjort riktig, kan det vekke en interesse for å ta vare på egne penger, slik at de ikke tuller til økonomien sin senere i livet.

7. Aksjefond er julegaven som kan settes på autopilot

Aksjefond er kanskje kjedelig, men å løpe etter gaver i butikken er enda verre for mange. Heldigvis kan du spare deg for mye mas. Ikke bare i dag, men også for årene som kommer.

Start en spareavtale med årlig trekk til unge og små, og du vil få julegavene unna på autopilot. Da vet du hva du skal gi i julegave hvert år. Det blir litt som med Elon Musk sine elektriske biler – de bare går av seg selv, uten at du trenger å stresse så mye.

Der har du det, syv gode grunner til hvorfor aksjefond er den perfekte julegaven til barn og ungdom.

Jeg håper du lærte noe. Ønsker du mer, så kan du melde deg på nyhetsbrevet vårt nedenfor.

Navn
E-post
Vær blant de første til å motta våre nye artikler og få et forsprang på markedstrender og investeringsmuligheter! Abonner på våre nye artikler:

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *.

Kommentarer er stengt.

 1. Stian Strand - 27 des, 2016

  Hei Kaare,

  Kjedelig å høre.

  Jo, enig med deg. Det burde være enkelt å kjøpe fond i gave. Jo enklere man gjør prosessen, desto flere vil ta seg bryet. Det er man f.eks klar over her på bruket, og ila. 2017 lanseres en betydelig enklere løsning for å gi fondsandeler i gave gjennom nettportalen vår.

  Ha en fortsatt fin romjul!

 2. Kaare Irwing Swang - 25 des, 2016

  Jeg utstyrte meg med barnebarnas navn ,adresse og fødselsnummer og gikk til banken min for å kjøpe aksjefond til dem, men det lot seg ikke gjøre så jeg måtte gi dem penger i stedet slik at de kan kjøpe aksjefond selv hvis de vil.
  Bør det ikke være en enkel måte å kjøpe aksjefond som gave?