Hold deg unna favorittene!

Analytikernes kjøpsanbefalinger bekrefter Warren Buffetts utsagn om at du ikke kan kjøpe det som er populært og gjøre det bra.

Investering handler om å se muligheter som ikke andre ser. Hvis «alle» ser mulighetene, eller det de tror er mulighetene, vil jo oppsiden allerede være priset inn. Som en analytikervenn av meg ble spurt om da han anbefalte salg av en aksje: – Hvorfor anbefaler du salg? Selskapet er jo fantastisk.

– Men det er dessverre prisen også, svarte analytikeren. Fantastisk høy.

Dette var en aksje alle analytikere, unntatt denne analytikeren altså, anbefalte å kjøpe.

Du blir som sagt sjelden rik av å gjøre det alle andre gjør. Et uvitenskapelig «bevis» på dette finner vi ved å se på Nordnets portefølje for de mest anbefalte aksjene i markedet. Dette er en av Nordnets mange porteføljer og inkluderer de aksjene som finansanalytikerne i meglerhusene til enhver tid anbefaler mest.

Denne porteføljen har gitt elendig avkastning. Avkastningen fra oppstart av porteføljen 28. april 2011 til i dag er på minus 5,2 prosent. Oslo Børs’ Hovedindeks har i samme periode steget 44 prosent:

Utviklingen av en portefølje av de mest anbefalte aksjene på Oslo Børs. Kilde: Nordnet

Utviklingen av en portefølje av de mest anbefalte aksjene på Oslo Børs. Kilde: Nordnet

Forklaringene kan være flere, men som en annen analytiker en gang forklarte dette: – Det er klart du anbefaler de selskapene som trenger hjelp…

Vær blant de første til å motta våre nye artikler og få et forsprang på markedstrender og investeringsmuligheter! Abonner på våre nye artikler: