Derfor kan du droppe valutasikring

Derfor kan du droppe valutasikring

Mange lurer på om de burde valutasikre aksjefond eller ikke. Det finnes gode argumenter både for og imot, men jeg finner klart flest grunner for ikke å valutasikre.

Et populært argument for valutasikring er at vi kjøper varer med norske kroner. Ja, det meste du kjøper, som melk, strøm, klær og bil, betales med norske kroner. Men mye av det vi kjøper er importert eller har importerte innsatsvarer. Slik påvirker utenlandsk valuta prisene på hva vi betaler her hjemme. Ifølge SSB slår opp til 60 prosent av valutaendringene ut i prisene her hjemme. Når du så bor og jobber i Norge, er både lønnen og boligen din «valutasikret» til norske kroner. Det gjør det naturlig å ha fondssparingen i en annen valuta for å spre risikoen.

Norsk kjøpekraft er allerede høy

Selv om den norske kronen har svekket seg de siste årene er den fortsatt en av de sterkeste valutaene målt i kjøpekraft. Et eksempel er «bigmacindeksen», som måler prisen på BigMac verden rundt. Her har Norge hatt den suverent dyreste burgeren justert for valuta, men i 2015 dumpet vi ned til en hårreisende andre plass, kun slått av Sveits.

Vi har altså nest høyest kjøpekraft i verden målt i burgere.

Hvis du sparer til ferie i utlandet vil et valutasikret aksjefond virke mot sin hensikt, da du er låst til norske kroner. Dermed er du fortsatt utsatt for valutasvingninger, som kan påvirke din fremtidige kjøpekraft i utlandet. Da spekulerer du i at kjøpekraften til den norske kronen skal styrke seg. Sparing i usikrete aksjefond derimot vil låse inn kjøpekraften du har gjennom norske kroner i dag. Sparing i usikrede fond med europeiske eller amerikanske aksjer, kan da være lurt om du vil sikre deg «billigere» burgere på kontinentet eller i USA i fremtiden.

Diagram: Norge på andre plass i siste utgave av «Big Mac indeksen» (kilde: Economist, ODIN).

Norge på andre plass i siste utgave av «Big Mac indeksen

Underliggende inntjening kan ikke knyttes til bare én valuta

Et annet poeng er at aksjefond er en samling selskaper. Disse selskapene selger varer og tjenester i mange forskjellige valutaer og kan ha kostnader i forskjellige valutaer. For eksempel vil inntjeningen til selskapene i et europafond være avhengig av blant annet euro, britiske pund, sveitserfranc, amerikanske dollar, og andre valutaer. Da gir det mindre mening å låse en investering, som er i euro, til norske kroner når den underliggende inntjeningen uansett er avhengig av en rekke andre valutaer.

Valuta kan være en pute i nedgangstider

Valuta fungerer ofte som en naturlig forsikring mot dårlige tider. Den norske kronen har historisk svekket seg i globale nedgangstider fordi Norge er en liten, åpen og råvareavhengig økonomi. Valutaendringene har dermed virket som en pute i dårlige tider for nordmenn med aksjefond i utenlandsk valuta.

Jeg ser derfor liten grunn til å betale for en forsikring du egentlig ikke trenger, og som uansett ikke sikrer deg mot det du egentlig ønsker; opprettholdelse av egen kjøpekraft.

Vær blant de første til å motta våre nye artikler og få et forsprang på markedstrender og investeringsmuligheter! Abonner på våre nye artikler: