Endelig er sommerferien her! I den anledning har vi gravd frem gode lesetips til deg om økonomi og investeringer, som du kan kose deg med i sommer.
Du skal sikkert på norgesferie i år? Det er en fin mulighet for å heve din egen kompetanse som investor. I så fall øker du sannsynligheten for å oppnå god langsiktig avkastning på pengene dine. Vi har derfor tatt en prat med Martin Graftås som er spare- og investeringsøkonom i ODIN(avbildet over), Oddbjørn Dybvad som er senior porteføljeforvalter og Robin Øvrebø som er analytiker, og bedt dem dele sine beste lesetips for sommeren.
Nedenfor finner du alle bøkene. De handler om alt fra investoratferd og forretningsforståelse til det å investere egne penger og kunstig intelligens. Flesteparten er opprinnelig skrevet på engelsk, men finnes vanligvis oversatt til norsk om du spør hos norske bokhandlere.
God sommerlesing!
Lesetips fra spare- og investeringsøkonomen
Her finner du bøkene som Martin anbefaler at du tar med deg på ferie.
1. Black Swan
Boken er skrevet av Nassim Nicholas Taleb og handler om effekten av store, uventede hendelser, og hvordan vi søker enkle forklaringer på dem.
– En sort svane er en uventet hendelse, som anses usannsynlig for å skje, men som får store konsekvenser når de først inntreffer – bare tenk korona. Her forklarer forfatteren hvordan slike sorte svaner kan forklare nesten alt om verden vi lever i. Boken er skrevet i et underholdende språk, som gjør det interessant og lærerikt, forklarer Martin.
2. Against the Gods: The remarkable story of risk
Boken utforsker hvordan mennesker har sett på og håndtert risiko opp gjennom historien, og er skrevet av Peter Bernstein.
– Dette er en omfattende beskrivelse av menneskehetens strev etter å forstå og håndtere risiko og sannsynlighet, fra gamblerne i det gamle Hellas til moderne porteføljeteori. Boken er derfor viktig lesing for deg som ønsker bedre å forstå usikkerheten, som du som investor møter daglig, sier Martin.
3. Thinking fast and slow
Boken er skrevet av Daniel Kahneman, og handler om hvordan vi tenker, tolker og feilbedømmer informasjon.
– Dette er en av de beste bøkene om psykologi. Her forklarer nobelprisvinner og psykolog, Daniel Kahneman, hvordan vi lurer oss selv, og feiler når vi prøver å være smarte. Du vil bli sjokkert når du forstår hvor uforutsigbart livet egentlig er. Det viktigste jeg lærte av boken er at det er utrolig vanskelig å se hvilke feil man selv gjør som investor, for så å ta lærdom fra det. Å se hva andre gjør feil er derimot den enkleste sak i verden!
4. The man who solved the market
Denne boken av Gregory Zuckerman handler om hvordan matematikeren Jim Simons, grunnleggeren av hedgefondet Renaissance Technologies, sparket i gang en revolusjon på Wall Street.
– Jeg slet med å legge fra meg denne boken, selv om kvantitative investeringsprosesser ikke helt er min greie. Men historien er fantastisk. Det er bare å lene seg tilbake og nyte historien om hvordan en brilliant matematiker så aksjemarkedet på et annet vis enn alle andre.
5. The intelligent investor
Denne klassikeren er skrevet av selveste Benjamin Graham, Warren Buffetts læremester.
– Du kan si dette er «bibelen» for såkalt verdibasert investering og fundamental analyse. Selv om boken er gammel, så er forfatterens visdom like aktuell den dag i dag. Hvis du enda ikke har lest den, bør du sette i gang – det vil spare deg for mye penger! Samtidig må jeg advare om at den kan være litt “tung” og kanskje for den spesielt interesserte.
6. The little book of behavioral investing: How not to be your worst enemy
Boken er skrevet av James Montier, og forklarer hvordan du unngår å ødelegge avkastningen din.
– Denne vil redde deg fra å gjøre kostbare feil. Som investor er du nemlig din egen verste fiende, noe studier fra Dalbar og Morningstar, som er leverandører av innsikt til finansbransjen, har visst i årevis. Det handler blant annet om tankefeller, som at du har en lei tendens til å ha overdreven tro på dine egne evner.
Her har du utvalgte innlegg om investoratferd fra ODIN-bloggen, i tilfelle du ønsker å lære mer om temaet:
- 11 feil du gjør som ødelegger avkastningen din [guide]
- 7 tegn på at du er verdens dårligste investor
- Derfor har du lett for å søle bort “lettjente” penger
- Slik bruker du mental bokføring til din egen fordel
- Slik ødelegger nysgjerrigheten avkastningen din
7. Extraordinary Popular Delusions and the Madness of Crowds
Denne boken ble skrevet av Charles Mackay i 1841, hvor han går i detalj rundt bobler som «Mississippi-spekulasjonen» og «The South Sea Bubble» på 1700-tallet.
– Her får du servert ulike økonomiske bobler på rekke og rad. Alt fra tulipanboblen i Nederland til ellevill spekulasjon i South Sea Company sine aksjer forklares i detalj. Særlig den siste kan minne om IT-boblen som sprakk tidlig på 2000-tallet. For ikke å nevne galskapen vi så i kryptovalutaer, som Bitcoin, på slutten av 2017 og tidlig 2018.
Du kan laste ned boken gratis ved å klikke her.
8. When Genius Failed: The Rise and Fall of Long Term Capital Management
Denne boken av Roger Lowenstein handler om det amerikanske hedgefondet Long-Term Capital Management sin tidlige suksess, oppstart og kollaps.
– Long-Term Capital Management ble grunnlagt i 1993 og hadde på det meste mer enn 100 milliarder dollar under forvaltning. Men så kollapset det hele i 1998, og det lå an til panikk og en potensiell nedsmeltning i finansmarkedene. Det er ikke uten grunn jeg er noe skeptisk til å la programvare styre investeringsbeslutninger.
9. Loonshots: How to Nurture the Crazy Ideas That Win Wars, Cure Diseases, and Transform Industries
Dette fyrverkeriet av en bok er skrevet av Safi Bahcall, og forsøker å vise hvorfor enkelte tilsynelatende gale ideer ender som grensesprengende innovasjoner.
– Essensiell lesing for å forstå hvordan ideer kan endre verden!
10. Prediction Machines: The Simple Economics of Artificial Intelligence
Denne boken av Ajay Agrawal, Joshua Gans og Avi Goldfarb gir deg et innblikk i de praktiske bruksområdene for kunstig intelligens.
– Konklusjonen er at kunstig intelligens vil gjøre oss i stand til å ta bedre beslutninger, i stedet for å gjøre “alle” arbeidsledige, avslutter han.
Her har du også noen utvalgte blogginnlegg som Martin har skrevet:
- Dette betyr nullrente for sparingen din
- Derfor bør du ikke bruke økonomisk vekst for når det er lurt å kjøpe aksjefond
- Slik investerer du best i eiendom
Lesetips fra fondsforvalteren
Her har du bøkene som Oddbjørn anbefaler som sommerlektyre.
11. Grit: The Power of Passion and Perseverance
Boken er skrevet av psykologen Angela Duckworth og handler om at eksepsjonelle prestasjoner ikke kommer av talent, men en miks av lidenskap og utholdenhet.
12. Dear Shareholder: The best executive letters from Warren Buffett, Prem Watsa and other great CEOs
Denne boken av Lawrence W. Cunningham er full av visdom for investorer. Her finner du de beste investorbrevene fra noen av verdens fremste næringslivsledere, som Warren Buffett i Berkshire Hathaway. Det handler om alt fra langsiktighet og organisasjonskultur til kapitalallokering, oppkjøp og forretningsstrategi.
13. Skin in the game
Nassim Taleb skriver her om at beslutningstakere må ha såkalt “skin in the game”, hvis ikke bør de ikke få lov til å bestemme. Det vil for eksempel si at en fondsforvalter har en betydelig andel av pengene sine i fondet sammen med kundene. Da vil dårlige valg i forvaltningen få økonomiske konsekvenser for forvalteren, og han blir mindre interessert i å ta hodeløs risiko.
14. Corporate culture and performance
Her viser forfatterne John P. Kotter og James L. Heskett hvordan kulturen innad i et selskap kan påvirke selskapets økonomiske resultater. Det handler om delte verdier og uskrevne regler, og hvordan det kan bidra til gode resultater. Eventuelt hvordan det kan føre til at selskapet ikke greier å tilpasse seg endringer i markeder og omgivelsene.
15. Hit Refresh: The Quest to Rediscover Microsoft’s Soul and Imagine a Better Future for Everyone
Boken er skrevet av Satya Nadelle, som er administrerende direktør i Microsoft, Greg Shaw og Jill Tracie Nichols. Det handler om endringer på det individuelle plan, så vel som omveltningen som skjer på innsiden av teknologikonsernet Microsoft og teknologiene som snart vil påvirke livene til oss alle.
Her har du også noen utvalgte blogginnlegg som Oddbjørn har skrevet:
- P/E = 53 – det er da altfor dyrt?
- Fornuft, følelser og avkastning i aksjemarkedet
- Når pengene dine jobber for deg
Lesetips fra analytikeren
Robin leser mye. Her finner du bøkene han anbefaler at du tar en kikk på i sommer.
16. Thinking in Bets: Making Smarter Decisions When You Don’t Have All the Facts
Annie Duke har skrevet denne boken, som handler om hvordan du kan gjøre bedre beslutninger når du ikke har alle fakta. Livet er nemlig mer som poker enn sjakk, da du må manøvrere både kjente og ukjente faktorer. Mens det i sjakk finnes et teoretisk riktig valg til en hver tid, er poker mer en øvelse i sannsynlighetsberegning.
17. The Davis Dynasty: Fifty Years of Successful Investing on Wall Street
Boken er skrevet av John Rothchild og handler om hvordan tre generasjoner av den amerikanske Davis-familien har lykkes som investorer. Den eldste, Shelby Davis, greide å forrente familieformuen fra 30 000 amerikanske dollar til 900 millioner. Barn og barnebarn ble deretter såpass “miljøskadet” at også de ble investorer.
18. Seeking wisdom – from Darwin to Munger
Peter Bevelin tar her for seg ulike teorier og modeller innen disipliner, som psykologi, fysikk og matematikk, som kan hjelpe deg med å gjøre bedre beslutninger. Her får du blant annet innblikk i spesifikke tankeprosesser som Charlie Munger snakker varmt om.
19. Quench Your Own Thirst: Business Lessons Learned over a Beer or Two
Boken er skrevet av Kim Koch, som er grunnlegger av The Boston Beer Company – et selskap som i dag er verdsatt til rundt 6,7 milliarder amerikanske dollar. Her forteller han hvordan han bygde opp selskapet sitt fra et lite mikrobryggeri til å bli en formidabel konkurrent for de store amerikanske ølbryggeriene.
20. Junk to gold
Boken er om en manns reise fra spede kår til vanvittig suksess, og er skrevet av Willis Johnsen. Han er grunnleggeren av et av USAs største auksjonshus for bruktbiler (COPART), og her forteller han om veien fra bunnen til toppen i amerikansk næringsliv. Det inkluderer hva han har lært underveis fra kjærlighet til krig, og det å bygge en milliardforretning.
21. You can be a stock market genius
Denne boken av Joe Greenblatt er kanskje en av de beste bøkene for investorer. Her får du en praktisk guide til aksjemarkedet, full av casestudier. Forfatteren kan selv vise til gode resultater som investor, og her viser han hvordan du kan gjøre det samme. Boken er for den spesielt interesserte, men har du motivasjon og tid for enkeltaksjer, er dette stedet å starte.
Bonus: Deep work: Rules for focused success in a distracted world
Boken er skrevet av Cal Newport og tar for seg hvor viktig såkalt “dybdearbeid” er i en arbeidshverdag preget av avbrytelser. Evnen til fokus er nøkkelen til suksess. Her defineres det som “profesjonelle aktiviteter som utføres fritt for avbrytelser og i dyp konsentrasjon som lar deg presse dine kognitive evner til det ytterste”. Denne formen for konsentrasjon er spesielt verdiskapende, styrker evnene dine og er vanskelig for andre å kopiere.
Her har du også noen utvalgte blogginnlegg som Robin har skrevet:
- Strukturelle eller kulturelle fortrinn?
- Møt Warren Buffett – orakelet fra Omaha
- Hva er ditt konkurransefortrinn som investor?
Du vet kanskje om noen som kan ha glede av disse lesetipsene? I så fall er det hyggelig om du deler innlegget med dem! Send det på e-post eller del på facebook, Linkedin og Twitter.